Straatnamen in Utrecht: De oorsprong van de Melis Stokestraat

In de charmante wijk Tuinwijk, met zijn rustige omgeving en vrolijke groene gevels, bevindt zich de Melis Stokestraat. Maar waar komt deze naam eigenlijk vandaan? Hoewel Stoke zelf geen geboren Utrechter is, heeft zijn naam een interessante geschiedenis die teruggaat tot de 13e eeuw

Anne Veen

1/19/20241 min read

In de charmante wijk Tuinwijk, met zijn rustige omgeving en vrolijke groene gevels, bevindt zich de Melis Stokestraat. Maar waar komt deze naam eigenlijk vandaan? Hoewel Stoke zelf geen geboren Utrechter is, heeft zijn naam een interessante geschiedenis die teruggaat tot de 13e eeuw. Melis Stoke werd vermoedelijk geboren in Zeeland rond 1235. Hoewel er weinig bekend is over zijn jeugd, verwierf hij bekendheid in zijn latere leven als schrijver. Hij wordt voornamelijk herinnerd vanwege zijn literaire werken.

De Melis Stokestraat is slechts een van de vele straatnamen in Utrecht die een historische betekenis dragen. Het is fascinerend om te ontdekken hoe deze namen zijn gekozen en welke verhalen erachter schuilgaan. Het is een waardevol stukje geschiedenis dat we dagelijks tegenkomen in onze stad.

Als je meer wilt weten over de oorsprong van de Melis Stokestraat en andere interessante straatnamen in Utrecht, raad ik je aan het volledige artikel te lezen op de website van de Utrechtse Internet Courant (DUIC). Daar vind je meer achtergrondinformatie..

Elke keer dat we door de Melis Stokestraat wandelen, worden we herinnerd aan de rijke culturele erfenis van onze stad en de mensen die er een rol in hebben gespeeld. Dus, de volgende keer dat je door Tuinwijk loopt en de vrolijke groene gevels bewondert, denk dan aan Melis Stoke en zijn bijdrage aan de Nederlandse literatuur. Het is een eerbetoon aan een schrijver die misschien niet direct verbonden is met Utrecht, maar wiens naam voortleeft in onze straten. Denk dan ook aan Herman van Veen, een echte Utrechter, die de straat in het voorwoord van het Boekje De Tuinwijk 100 noemt als de straat waar 'Mijn tante Annie woonde... "