Olympia: De Oudste Worstelclub van Utrecht

Olympia aan de Willem Arntzkade in Tuinwijk is de oudste worstelclub van Utrecht en bestaat al sinds 4 juni 1901. Deze club heeft een rijke geschiedenis en heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van het worstelen in Utrecht. Maar wist je dat Olympia ook aan atletiek deed?

Anne Veen

12/28/20232 min read

Olympia aan de Willem Arntzkade in Tuinwijk is de oudste worstelclub van Utrecht en bestaat al sinds 4 juni 1901. Deze club heeft een rijke geschiedenis en heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van het worstelen in Utrecht. Maar wist je dat Olympia ook aan atletiek deed?

Naast Olympia zijn er nog drie andere worstelverenigingen in Utrecht: De Halter, S.D.Z. en De Staalkoning. Door het bestaan van deze vier clubs en het feit dat Olympia en De Halter al lange tijd succesvol zijn in de competitie, wordt Utrecht ook wel de worstelstad genoemd.

Olympia heeft niet altijd alleen maar aan worstelen gedaan. In het verleden was deze club ook actief in de atletiekwereld. Ze waren dus niet alleen sterk in de worstelring, maar ook op de atletiekbaan. Een veelzijdige club dus!

In 1903 besloot Olympia om zich aan te sluiten bij de Nederlandse Krachtbond. Deze bond, gevestigd in Amsterdam, werd opgericht op 12 juli van dat jaar. Door zich aan te sluiten bij deze bond kreeg Olympia de mogelijkheid om deel te nemen aan officiële worstelwedstrijden op nationaal niveau.

De worstelsport heeft in de loop der jaren veel ontwikkelingen doorgemaakt en Olympia heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in deze ontwikkelingen. Ze hebben een lange traditie van succesvolle worstelaars voortgebracht en hebben bijgedragen aan de groei van de sport in Utrecht.

Als oudste worstelclub van Utrecht heeft Olympia een rijke geschiedenis en een sterke reputatie opgebouwd. Ze hebben laten zien dat ze niet alleen in de worstelring, maar ook op de atletiekbaan tot de top behoren. Met hun aansluiting bij de Nederlandse Krachtbond hebben ze de mogelijkheid gekregen om hun talenten op nationaal niveau te laten zien.

Aan het eind van 1961 staat Nederlands oudste krachtsportvereniging, de Utrechtse vereniging Olympia, aan de vooravond van de viering van haar zestig jaar bestaan. Volgens het Utrechtsch Nieuwsblad, zo meldt het op 28 december 1961, heeft Olympia in de wereld van de krachtsport een enorme reputatie opgebouwd. "Die reputatie is in de laatste jaren sterk stijgende omdat Olympia over het sterkste Nederlandse worstelteam beschikt, verschillende landskampioenen in haar gelederen telt en sinds een tweetal jaren ook het verenigingskampioenschap van Nederland in haar bezit heeft. Olympia is volgens het Utrechtsch Nieuwsblad in de loop van die zestig jaar een begrip geworden in het Nederlandse krachtsportwereld en ‘een sieraad van de Koninklijke Nederlandse krachtsportbond.’
Op 2 januari 1902 namen enkele ‘Stichtenaren’ het initiatief een Utrechtse krachtsportvereniging in het leven te roepen. G. Ritzer was de eerste voorzitter, in die jaren onderofficier bij de Genie en later een bekend Utrechts caféhouder. Zeer typisch was dat in de beginjaren het gewichtheffen meer aanhangers telde dan het worstelen.
In 1932 werd de nieuwe Utrechtse krachtsportvereniging gesticht: De Halter, en dat betekende voor Olympia ernstig ‘bloedverlies’.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog telde Olympia ruim 250 actieve worstelaars. En zonder dat de leden het van elkaar wisten gingen zij onopgemerkt een actieve rol spelen in het verzet.
In 1953 maakte Olympia een tweede scheuring mee toen ook de krachtsportvereniging SDZ werd opgericht door enkele Olympianen. Splitsingen en en scheidingen waren in de Utrechtse krachtsportwereld schering en inslag. Maar Olympia overleefde hen alle en staat met zijn 60 jaren nog steeds fier aan de kop, aldus het Utrechtsch Nieuwsblad in 1961.

Met trots kunnen we zeggen dat Utrecht de worstelstad is, mede dankzij de inzet en prestaties van Olympia en de andere worstelverenigingen in de stad. Deze clubs hebben de sport naar een hoger niveau getild en hebben Utrecht op de kaart gezet als een belangrijke worstelstad in Nederland.