Hoveniers, humor en heiligheid: Een kijkje in het leven van Utrechtse hoveniers

Weer hebben we een interessante tip van het Levendgeheugen van de wijk, Alex van Hout. Het boek 'Hoveniers, humor en heiligheid' werpt een blik op de hoveniers die grenzen aan de Tuinwijk. De parochie van Sint Jakobus aan de Bemuurde Weerd was het middelpunt van het godsdienstig leven voor vele Utrechtse hoveniers.

Anne Veen

1/18/20241 min read

Weer hebben we een interessante tip van het Levendgeheugen van de wijk, Alex van Hout. Het boek 'Hoveniers, humor en heiligheid' werpt een blik op de hoveniers grenzend aan de Tuinwijk. De parochie van Sint Jakobus aan de Bemuurde Weerd was het middelpunt van het godsdienstig leven voor vele Utrechtse hoveniers.

In de jaren '50 moesten de tuinderijen van deze hoveniers plaatsmaken voor nieuwbouw in Lauwerecht, Pijlsweerd, Ondiep en voor de aanleg van de wijk Overvecht. Het boek, geschreven door Coen van Kasteel, biedt een uniek perspectief op het vak van hovenier en de geloofsbeleving van deze gemeenschap.

Op de foto zien we Co de Rijk met de hak tussen de tuinbonen op de Bogert, met aan de linkerkant erwten aan zogenaamde erwtenrijs. Op de achtergrond zien we de Melis Stokestraat in Tuinwijk. Een prachtig beeld dat de sfeer van die tijd weergeeft. Deze foto is genomen door Co de Rijk.

Het boek 'Hoveniers, humor en heiligheid' biedt een waardevolle inkijk in het leven van Utrechtse hoveniers en hun ervaringen met geloof en vakmanschap. Coen van Kasteel deelt zijn eigen ervaringen en vertelt op boeiende wijze over deze bijzondere gemeenschap. Het is een eerbetoon aan de hoveniers die hun tuinderijen opgaven voor de vooruitgang van de stad.

Als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van Utrecht en het leven van hoveniers, is dit boek zeker een aanrader. Het biedt niet alleen inzicht in de ontwikkeling van de stad, maar ook in de persoonlijke verhalen en ervaringen van de hoveniers zelf. Het is een uniek stukje Utrechtse geschiedenis dat niet vergeten mag worden.

Haal dus snel een exemplaar van 'Hoveniers, humor en heiligheid' in huis en duik in de wereld van de Utrechtse hoveniers. Laat je meevoeren door de verhalen en ontdek de bijzondere band tussen geloof, vakmanschap en de stad Utrecht.