Het Onvergetelijke Restauratieverhaal van Aannemer Dick van Rees in Utrecht

Een Onverwachte Koop In de NUK het verhaal over de restauratie van de Flieruilensteeg. In 1980 begon aannemer Dick van Rees aan een avontuur dat zijn leven en een uniek stukje Utrecht voorgoed zou veranderen. Hij kocht drie vervallen panden aan de Bemuurde Weerd en Lauwerecht voor slechts één gulden van de gemeente Utrecht. Dit was niet zomaar een koop; het was het startschot voor een indrukwekkende restauratie die nog steeds voortduurt.

Anne Veen

6/26/20241 min read

Een Onverwachte Koop

In de NUK het verhaal over de restauratie van de Flieruilensteeg. In 1980 begon aannemer Dick van Rees aan een avontuur dat zijn leven en een uniek stukje Utrecht voorgoed zou veranderen. Hij kocht drie vervallen panden aan de Bemuurde Weerd en Lauwerecht voor slechts één gulden van de gemeente Utrecht. Dit was niet zomaar een koop; het was het startschot voor een indrukwekkende restauratie die nog steeds voortduurt.

De Uitdagingen van de Restauratie

De panden waren zwaar verwaarloosd en werden door de gemeente als een probleem gezien. Echter, Dick van Rees zag potentieel in deze 'krotten'. Met veel passie en doorzettingsvermogen begon hij aan de complexe taak om deze panden nieuw leven in te blazen. Deze uitdaging bracht niet alleen technische moeilijkheden met zich mee, maar ook de noodzaak om de geschiedenis en het karakter van de gebouwen te respecteren.

‘Onverklaarbaar Bewoond’

Van Rees heeft zijn ervaringen en de geschiedenis van deze restauratie gebundeld in een uniek boek, getiteld ‘Onverklaarbaar Bewoond’. Deze titel is een knipoog naar de bordjes ‘Onbewoonbaar Verklaard’ die in de jaren zestig en zeventig op veel bouwvallige huizen te zien waren. Het boek geeft een fascinerend inzicht in een nauwelijks bekend stukje stadsherstel en de persoonlijke verhalen die ermee verweven zijn.

Een Blijvende Erfenis

Vandaag de dag zijn de panden aan de Bemuurde Weerd en Lauwerecht niet slechts gerestaureerd; ze zijn getransformeerd tot levende monumenten van doorzettingsvermogen en liefde voor erfgoed. De restauratie van Van Rees heeft niet alleen deze gebouwen gered, maar heeft ook bijgedragen aan het behoud van de historische charme van Utrecht.

Het verhaal van Dick van Rees is een inspirerend voorbeeld van hoe een enkele persoon een blijvende impact kan hebben op een stad. Zijn boek ‘Onverklaarbaar Bewoond’ is een must-read voor iedereen die geïnteresseerd is in stedelijke restauratie en de geschiedenis van Utrecht.

Het boek Onverklaarbaar Bewoond is te bestellen via mailadres droomenleesman@gmail.com . Het wordt gratis verspreid. Vrijwillige bijdrage in de kosten: 15 euro.