Het Badhuis: Een Historisch Gebouw in Tuinwijk

Herman van Veen, Tuinwijk, het Wildeman Noortplein en De Palz

Anne Veen

12/30/20232 min read

Het Badhuis aan het Willem van Noortplein in Tuinwijk is een bijzonder gebouw met een rijke geschiedenis. In dit blogartikel wil ik graag de connectie tussen Herman van Veen en Het Badhuis bespreken, evenals de architectonische details die dit gebouw zo uniek maken. Als je de schilderijen van Herman van Veen ziet in De Palz in Soest, wordt de link met de wijk meteen duidelijk. De zwarte tinten in zijn werk verraden de band met de voormalige gasfabriek, waar nu het Griftpark is gevestigd. Hier de link naar de YouTube film van de het badhuis verhaal.

Het Badhuis is ontworpen door de in Utrecht geboren architect Petrus Johannes Houtzagers, die een leerling was van niemand minder dan Gerrit Rietveld. Het Badhuis is een prachtig voorbeeld van hoe historie en stijl weer in ere kunnen worden hersteld. Bij binnenkomst word je direct verwelkomd door de prachtige lambrisering, die met zorg is gerestaureerd. Het bijzondere tegelwerk met mooie patronen voegt een vleugje elegantie toe aan de ruimte. En laten we de houten visgraat vloeren niet vergeten, die een tijdloze charme uitstralen.

Het gebouw zelf heeft een interessante geschiedenis. Het Badhuis diende vroeger als een openbaar badhuis, waar mensen zonder eigen badkamer terecht konden om zich te wassen. Het was een belangrijk sociaal ontmoetingspunt in de wijk. Nu is het omgetoverd tot Restaurant Badhuis, waar je kunt genieten van heerlijke gerechten en een gezellige sfeer. Het Badhuis is niet alleen een plek om te eten, maar ook een plek waar je kunt genieten van de architectonische schoonheid. Het gebouw ademt geschiedenis en karakter, en het is geweldig om te zien hoe de eigenaren erin zijn geslaagd om de oorspronkelijke stijl te behouden. A

ls je een bezoek brengt aan Restaurant Badhuis, zul je merken dat het interieur perfect past bij de historische buitenkant. Het is alsof je een stap terug in de tijd zet, naar de dagen waarin het Badhuis een belangrijke rol speelde in de wijk.

Kortom, Het Badhuis is een prachtig voorbeeld van hoe een historisch gebouw nieuw leven kan worden ingeblazen. De connectie met Herman van Veen en de gasfabriek voegen een extra laag van betekenis toe aan dit bijzondere pand. Of je nu komt voor het eten of gewoon wilt genieten van de architectuur, een bezoek aan Het Badhuis is zeker de moeite waard.